Även om rekylen inte är slut ska vi leta positiva formationer

sammanfattningNEW YORK: RÄNTEORO OCH OLJETAPP TYNGDE, S&P500 -1,4%

STOCKHOLM (Direkt) Ett bastant säljtryck präglade torsdagshandeln på Wall Street, räntehöjaroro och oljetapp var främsta orsakerna till utförsäljningarna.

Vidare hade marknaden ögonen på ett antal Fed-ledamöter som gjorde uttalanden kring hur de ser på ränteläget.

Dow Jones noterades vid stängning till minus 1,4 procent vid nivån 17.447, Nasdaq var ned 1,2 procent vid 5.005. S&P 500 backade 1,4 procent till 2.046.

Omkring 750 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.700 miljoner på Nasdaq.

”Stramare räntepolicy från Fed har lett till ett mindre rally i dollarn och inflationsförväntningarna är ganska väl förankrade varför ytterligare press på råvarorna är troligt”, sade David Lafferty, chefmarknadsstrateg på Natixis Global Asset Management i Boston, till Bloomberg News.

Oljepriset fortsatte söderut där Brent nu åter handlas under 45 dollar per fat, en nivå som sågs senast i slutet av augusti. Torsdagens lagerdata som visade på oväntat höga nivåer av olja fortsatte att oroa marknaden som blickar mot fredagens rapport från amerikanska EIA som kan innehålla mer information om lagernivåerna. Energisektorn var klart sämst presterande vilket pressade S&P500, bland annat tappade Chevron drygt 2,5 procent.

Bland Fed-ledamöterna sade James Bullard att räntan bör höjas i år eftersom krispolitik inte längre. På samma tema menade William Dudley att räntan kan behöva höjas snart, trots viss tröghet på arbetsmarknaden. Vidare upprepade Charles Evans, att han vill fördröja Feds första räntehöjning.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Måndagens högsta vid 1537,2 och tisdagens lägsta vid 1488,2 utgör nu begränsningarna för den tradingrange som råder. Så länge ingen av nivåerna tas ut och hålls mer än några timmar kan vi räkna med jojoliknande rörelser under de kommande dagarna.”

Torsdagen inleddes skvalpigt och första timmen markerades 1513 och 1501-1499. I samband med uppstudsarna släppte köparna taget vid allt lägre nivåer och dammluckan (öppningsboxens lägsta) öppnades vid 13:30. Stängningen kring dagslägsta 1488,4 motsvarade en nedgång med 1,5 procent.

Gårdagens closing marubozu är naturligtvis även en rikoschett som dessutom stängde under MA-20 men utan att ha punkterat golvet i den stigande kanalen och tradingrangen. Efter rikoschetter har kursen vid noteringar under primärtrenden stått högre en vecka senare i 58 procent av fallen.

Volymen igår var visserligen högre än i onsdags men trots det 23 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Totalt steg endast 78 aktier medan 189 backade på OMXSPI. Som jag påpekat den senaste veckan ser vi tecken på att ”isen blivit tunnare” de senaste dagarna men vi såg samma tendens kring den 13-14:e oktober och då kom köparna tillbaks ytterligare några dagar senare med en kraftfull marubozu som skapades under hög volym.

Inför dagen: Än så länge är rekylen både hälsosam, välkommen och köpvärd så länge inte MA-50 men framförallt 1450 punkteras. Skulle vi idag få en positiv reversal som initialt punkterar golvet i den stigande kanalen med stänger ovanför MA-20 ser jag som ett bra läge att kliva in för uppgång.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Black Earth Farming (kl 8.00), Nibe (kl 8.00), CTT Systems (kl 8.30), Alltele (kl 8.45), Arctic Paper, Rottneros

NGM
– Crown Energy, Sotkamo Silver

FIRST NORTH
– SJR (kl 9.00), Heimstaden, Shamaran Petroleum

AKTIETORGET
– Ahola Transport, Homemaid, Medirätt, Prostalund, Rootfruit

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Black Earth Farming kl 9.00
– Nibe: telefonkonferens

BÖRSSTATISTIK
– Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för oktober kl 7.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Delta Minerals: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Ginger Oil: anmälningstid i nyemission avslutas
– Pharmalundensis: förlängd anmälningstid i nyemission löper ut

KAPITALMARKNADSDAG
– Hansa Medical kl 9.00

MAKROSTATISTIK
– Japan: industriproduktion (def) september kl 5.30
– Nederländerna: BNP (prel) 3 kv kl 6.30
– Frankrike: BNP (prel) 3 kv kl 7.30
– Finland: KPI oktober kl 8.00
– Finland: BNP-indikator september kl 8.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser oktober kl 8.00
* Tyskland: BNP (prel) 3 kv kl 8.00
– Spanien: KPI (def) oktober kl 9.00
– Valueguard: bostadspriser oktober kl 9.00
– SCB: industrins kapacitetsutnyttjande 3 kv kl 9.30
– SCB: industrins lager 3 kv kl 9.30
– SCB: tjänsteprisindex 3 kv kl 9.30
– Polen: BNP (prel) 3 kv kl 10.00
– EMU: handelsbalans september kl 11.00
* EMU: BNP (est) 3 kv kl 11.00
* USA: detaljhandel oktober kl 14.30
– USA: PPI oktober kl 14.30
– USA: lager osålda varor september kl 16.00
– USA: Michiganindex (prel) november kl 16.00

CENTRALBANKER
– Fed: Stanley Fischer talar om finansiell stabilitet och penningpolitik kl 0.00
– Fed: Loretta Mester talar om Economic outlook and Monetary policy kl 18.30

MAKRO ÖVRIGT
– Olja: IEA månadsrapport kl 10.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Onsdagens box omfamnade helt tisdagens vilket innebär att vi bjöds på en ny bearish engulfing, den andra på en vecka. Vi har ännu inga tecken på att lågpunkten i sjuveckorscykeln träffats.”

Torsdagen öppnade med ett negativt gap, utan tillstymmelse till att täppas till. Säljarna dominerade hela dagen och ingen av uppstudsarna var köpvärda. Stängningen kring dagslägsta 2046 motsvarade en nedgång med 1,4 procent.

För första gången sedan den 22 september punkterades MA-20 igår och gårdagens candlestick blev en äkta röd marubozu. På kort sikt talar historien för att vi kommer att få en uppstuds inom kort, det leder liknande rörelser till i ungefär 60 procent av fallen.

Volymen igår var visserligen högre än i onsdags men trots det 14 procent under under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Ingen av de IT-aktier jag studerar för att avgöra om glaset är halvfullt eller halvtomt steg igår. Ingen sektor stängde på plu och de sämsta sektorerna blev energi och basråvaror. 448 av de 500 aktierna som indexet består av föll. VIX steg med 14,4 procent till 18,4 som innebär att placerarkollektivet anser det normalt med rörelser mellan 2155 och 1940 den närmaste månaden.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar